Hoe bereken ik de kost van mijn motorhomevakantie?

Plaatsingsdatum: Oct 03, 2012 6:37:39 PM

Het huren van een motorhome wordt pas echt interessant als je de wet van de "grote" getallen kan laten spelen. 

Als je met 2 voor 2 nachtjes ergens naartoe wil is een motorhome een vrij dure aangelegenheid, om te huren althans. Maar wanneer je bijvoorbeeld met 4 volwassenen een reis maakt van 6 overnachtingen dan begint het al een heel pak interessanter te worden.

Voorbeeldberekening in het tussenseizoen met onze tarief:

Berekening 1: € 725 / 4 personen = € 181,25 per persoon voor een ganse week.

Berekening 2: € 181,25 / 6 overnachtingen = € 30,21 per nacht per persoon.

Als je dus met 2 koppels op reis bent zou je 2 dubbele kamers boeken in een hotel. D.w.z. dat je er voor € 60,42 per nacht moet kunnen slapen, per koppel. Kost voor het eten is moeilijk te vergelijken omdat je half- of vol pension kan nemen. Maar laat ons stellen dat de kosten van het eten vergelijkbaar zijn. Al moet je wel beseffen dat je je eigen koelkast kan leeghalen en in de mobilhome kan meenemen, om kosten op het eten te besparen. In een hotel kan zoiets niet natuurlijk. Dan zou je de vergelijking moeten maken met een gîte of een b&b.

Op dit moment in het vergelijk hebben we de verplaatsingskosten nog niet gehad. Onze motorhome verbruikt gemiddeld rond de 14 liter per 100km. Als je op de autostrade 100 à 110 km/u aanhoudt dan verbruikt de wagen 11,5 liter. De verplaatsing met een motorhome is dus weliswaar iets duurder dan met een gewone wagen, maar niet noodzakelijk véél duurder. Er zijn genoeg wagens die meer verbruiken. Als je dus op vakantie gaat met de wagen moet je de verplaatsing evengoed maken en kan je misschien niet zoveel meenemen. Ofwel moet je misschien met 2 wagens rijden om comfortabel te kunnen reizen. Als je de verplaatsing maakt met het vliegtuig kan je dat 1 op 1 tegen de verplaatsingskost met de camper afzetten, maar zit je ter plaatse vast op 1 locatie. (Tenzij je dan weer een huurauto regelt, maar daarmee prijs je je reis dan weer snel uit de vergelijking.)

Als je luxe zoekt is een motorhome of een € 60,00-per-nacht-hotel waarschijnlijk niet je ding. Als je op zoek bent naar de goedkoopste manier van reizen, dan zal backpacken toch de beste oplossing zijn. Als je dus een gezonde combinatie van vrijheid, flexibiliteit, comfort en avontuur zoekt, dan is een camper echt je ding.

Veel reisplezier.

P.S.: Wanneer je met 6 personen (bv. een groot gezin of een clubje wielertoeristen) een reis plant zal een mobilhome wél een heel goedkope oplossing worden.